Pelaburan & Perniagaan

sar

Sahabat Ar Rahnu

Skim SAR merupakan perkhidmatan pembiayaan mikrokredit tambahan kepada skim pembiayaan yang sedia ada bertujuan membantu masyarakat terutamaAnggota semasa kesempitan wang dengan memberi hutang bercagar menurut landasan hukum syariah.

i-lestari

i-Lestari

Koperasi Sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia Berhad (Koop Sahabat) telah meluluskan produk pembiayaan i – Lestari bagi membantu anggota  menyelesaikan masalah kewangan. Produk ini merupakan pembiayaan peribadi tanpa  cagaran yang ditawarkan kepada Anggota yang layak.

i-umrah

i-Umrah

Koperasi Sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia Berhad (Koop Sahabat) telah meluluskan produk pembiayaan Umrah Ziarah bagi membantu anggota mengerjakan ibadah Umrah. Urusan Umrah dan Ziarah ini akan diuruskan oleh Agensi bertauliah yang telah dilantik oleh Koop Sahabat.

carlton inn bukit ubi

Perhotelan

Koop Sahabat turut menjalankan aktiviti perhotelan iaitu dengan menguruskan Carlton Hotel Shah Alam dan Carlton Inn Bukit Ubi, Kuantan

Expressionz KL

Kondominium Mewah

Terdapat (2) dua kondominium mewah dimiliki oleh Koop Sahabat yang terletak di tengah Kuala Lumpur iaitu Expressionz Professional Suite di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur dan Tamu Suite di Kampung Bahru, Kuala Lumpur

lot kedai-01

Lot Kedai/Pejabat

Salah satu pelaburan terbesar Koop Sahabat adalah pemilikan hartanah yang mana tujuan utama adalah untuk dijadikan sebagai sewaan ruang pejabat, lot kedai 

Perladangan

Gemalai Primary Industry Sdn Bhd (GPISB) (sebelum ini dikenali sebagai Gemalai Plantation Sdn Bhd) merupakan salah satu anak syarikat subsidiari dibawah kumpulan Koperasi Sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia Berhad (“Koop Sahabat”). Koop Sahabat telah ambil alih pada 22hb September 2014. Penukaran nama kepada Gemalai Primary Industry Sdn Bhd (GPISB) adalah pada 22hb Februari 2019.

DSC_0784-01

Sarang Burung Walit

Industri burung walit memiliki potensi yang besar dalam pasaran dan semakin menjadi pilihan utama usahawan pada hari ini. Koop Sahabat turut memiliki rumah sarang burung walit yang terletak di Gemalai Plantation Sdn Bhd di Gua Musang.

balak-haram-30004

Pembalakan

Koop Sahabat menceburi bidang pembalakan di Jerantut, Pahang bagi konsesi balak seluas 6,591 ekar

retort

Pembungkusan Makanan

Sejajar dengan kemajuan teknologi terkini, Koop Sahabat juga turut memiliki perniagaan kilang pembungkusan makanan iaitu Sahabat Ikhtiar Retort Sdn Bhd yang terletak di kawasan perindustrian Senawang, Negeri Sembilan yang mula beroperasi pada Oktober 2014

kosmetik-01

Kosmetik

Penambahan perniagaan yang dinamik oleh Koop Sahabat ialah pengeluaran produk kosmetik dengan penjenamaan sendiri adalah salah satu peningkatan portfolio Koop Sahabat menerusi peruncitan.

import-660x400@2x

Import & Export

Koop Sahabat mengambil mengambil inisiatif dengan menceburi bidang perniagaan import & eksport bagi mengembangkan portfolio yang sedia ada disamping meningkatkan pendapatan Koop Sahabat serta memberikan pulangan yang lumayan kepada anggotanya.

drizel

Pelaburan Strategik

Menjalankan perkhidmatan pengoperasian dan penyelenggaraan di Loji Insinerator Langkawi dan Tapak Pelupusan Sisa Pepejal di Kampung Belanga Pecah di Pulau Langkawi, Kedah Darul Aman serta Loji Insinerator Tioman di Pulau Tioman.